Vánočka podle Romana Vaňka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
- 115 ml vlažného mléka
- 60 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 70 g změklého másla
- 4 g soli
- 1 citronu - kůra
- 1 vejce
- 35 g rozinek
- 35 g nasekaných loupaných mandlí
- rozšlehané vejce na potření
- mandlové lupínky na posypání (nebo nasekané mandle)
Postup Vánočka podle Romana Vaňka
Postup přípravy receptu
-
Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
Po 30 minutách vmícháme všechny ostatní suroviny (cukr, máslo, sůl a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.
Nakonec vmícháme rozinky a mandle a zapracujeme.
Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí).
Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen dlouhý asi 30 cm. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat.
Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku. Znext>Vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme hodinu kynout.
Předehřejeme troubu na 160°C.
Pomašlujeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 40 - 50 minut dozlatova.