Vánočka nebo mazanec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla nebo Hery
- 1 droždí
- 2 dl mléka
- 2 žloutky
- 50-100 g rozinek
- rum
- loupané mandle
- citronová kůra
- sůl
- vejce na potření
Postup Vánočka nebo mazanec
Postup přípravy receptu
-
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru, rozinky (předem namočené ve vodě nebo rumu) a vypracujeme těsto.
Těsto necháme hodinu kynout. Pak zpracujeme bochánek, který necháme ještě jednou nakynout.
Mazanec umístíme na plech, potřeme vejcem, posypeme mandlemi. U vánočky rozdělíme těsto na devět dílů a splétáme tři patra - první ze čtyř, druhé ze tří, třetí ze dvou.
Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut při 200 stupních. Poté teplotu zmírníme na 150 °C a dopečeme 20-25 minut.