Uzený jazyk s křeno-mandlovou omáčkou
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 uzený hovězí jazyk
- 300 ml smetany
- 3 PL másla
- 3 PL hladké mouky
- 500 ml bujónu nebo masového vývaru
- 40 g oloupaných mandlí
- 30 g nastrouhaného křenu
- 2 PL cukr
- citrónová šťáva
- sůl
Postup Uzený jazyk s křeno-mandlovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Jazyk uvaříme. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Osolíme a za stálého míchání přiléváme vývar. Necháme asi 20 minut povařit, dokud omáčka dostatečně nezhoustne.
Pak zalijeme smetanou, podle chuti dosolíme, přidáme cukr a citrónovou šťávu. Přidáme křen přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Mandle opražíme na suché pánvi. Omáčku podáváme s uvařeným uzeným jazykem, karlovarským knedlíkem a posypané opraženými mandlemi.