Uzený jazyk na zelenině v omáčce z červeného vína
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 2 vepřové uzené jazyky
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- bobkový list
- 1 mrkev
- 150 g celeru
- 2 polévkové lžíce sádla
- 1 polévková lžíce slivovice
- 1 polévková lžíce rajčatového pyré
- 2,5 dcl vývaru
- 1,5 dcl červeného vína
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- 3 polévkové lžíce smetany
Postup Uzený jazyk na zelenině v omáčce z červeného vína
Postup přípravy receptu
-
Jazyky vložíme do horké vody. Jednu cibuli nakrájíme na kolečka a společně s bobkovým listem přidáme k jazykům, osolíme, a necháme asi hodinu vařit. Jazyky opláchneme studenou vodou a sloupneme z něj kůži.
Druhou cibuli nasekáme nadrobno. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Sádlo rozpustíme na pánvi a jazyky ze všech stran osmahneme. Přidáme zeleninu a rovněž osmahneme.
Vše zalijeme slivovicí. Vmícháme rajčatové pyré a opět osmahneme. Obsah pánve přemístíme do hrnce, zalijeme vývarem, červeným vínem a přisolíme.
Přikryjeme poklicí a dusíme až je zelenina měkká. Mezitím několikrát uzené obrátíme. Jazyky vyjmeme z hrnce a udržujeme teplé.
Omáčku povaříme, dochutíme česnekem, pepřem a solí. Mouku smícháme s trochou studené vody a omáčku zahustíme. Závěrem zjemníme trochou smetany. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši.