Uzená krkovice se staročeským zelím

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

plátky vepřové uzené krkovice (počet podle strávníků)
několik stroužků česneku
1 střední cibule
grilovací koření nebo může být i uzená paprika
lžíce sádla
Zelí:
půl hlávky zelí
100 g slaniny
1 cibule
sůl
kmín
trošku octu
trošku cukru podle chuti každého
asi lžíce hladké mouky na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Na pekáček nakrájíme cibuli, přidáme kousek sádla a poklademe uzenou krkovicí.

  2. Každý kousek posypeme nadrobno nasekaným česnekem, kmínem a uzenou paprikou.

  3. Podlijeme menším množstvím vody a dáme péct asi na 40 minut. Maso během pečení otáčíme.

  4. Zelí: Nakrájíme slaninu na kostičky, mírně orestujeme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Obojí promícháme, počkáme, až slanina pustí tuk a přidáme nakrájené hlávkové zelí. Promícháme, osolíme, okmínujeme, podlijeme asi 1 dl vody a na mírném plameni dusíme. Pokud je třeba a zelí ještě není měkké, přidáme trochu vody, ale ne mnoho, jen tak na 1-2 cm.

  5. Když je zelí měkké, zaprášíme jej moukou, pokapeme octem a troškou cukru.

  6. Podle potřeby přisolíme a necháme pořádně provařit-mícháme, aby se nespálilo. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, ale lze i s bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!