Uzená krkovice se staročeským zelím
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- plátky vepřové uzené krkovice (počet podle strávníků)
- několik stroužků česneku
- 1 střední cibule
- grilovací koření nebo může být i uzená paprika
- lžíce sádla
- Zelí:
- půl hlávky zelí
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- sůl
- kmín
- trošku octu
- trošku cukru podle chuti každého
- asi lžíce hladké mouky na zahuštění
Postup Uzená krkovice se staročeským zelím
Postup přípravy receptu
-
Na pekáček nakrájíme cibuli, přidáme kousek sádla a poklademe uzenou krkovicí.
Každý kousek posypeme nadrobno nasekaným česnekem, kmínem a uzenou paprikou.
Podlijeme menším množstvím vody a dáme péct asi na 40 minut. Maso během pečení otáčíme.
Zelí: Nakrájíme slaninu na kostičky, mírně orestujeme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Obojí promícháme, počkáme, až slanina pustí tuk a přidáme nakrájené hlávkové zelí. Promícháme, osolíme, okmínujeme, podlijeme asi 1 dl vody a na mírném plameni dusíme. Pokud je třeba a zelí ještě není měkké, přidáme trochu vody, ale ne mnoho, jen tak na 1-2 cm.
Když je zelí měkké, zaprášíme jej moukou, pokapeme octem a troškou cukru.
Podle potřeby přisolíme a necháme pořádně provařit-mícháme, aby se nespálilo. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, ale lze i s bramborem.