Újezdecké koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
35 g droždí
125 ml mléka
1 lžíce cukru
3 žloutky
250 g másla
1 vejce na potření
ovoce, nebo zavařenina, různé náplně
Drobenka:
3 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce pískového cukru
1 lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy prosejeme mouku a rozdrobíme na ni droždí. Uděláme do ní důlek, nalijeme do něj mléko, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a cukr. Přidáme změklé máslo a zpracujeme těsto. Těsto dáme do fólie na 30 minut do ledničky odpočinout.

  2. Vyválíme váleček a nařežeme 24 kousků. Uděláme bochánky, které dáme na plech s pečícím papírem. Necháme je 10 minut odpočinout. Pak vezmeme skleničku, dáme dno do mouky a promáčkneme důlek, děláme to pomalu natřikrát, aby se těsto nenalepilo na skleničku, pokaždé dáme do mouky. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme ovocem, nebo jakou chceme náplní.

  3. Do misky dáme mouku, cukr, máslo a uděláme drobenku. Posypeme koláčky a dáme je péct do vyhřáté trouby na 180°C asi na 30 minut, do středu trouby dozlatova. Jindy peču jiné tvary bez náplně.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!