Újezdecké koláčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 35 g droždí
- 125 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- 3 žloutky
- 250 g másla
- 1 vejce na potření
- ovoce, nebo zavařenina, různé náplně
- Drobenka:
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce pískového cukru
- 1 lžíce másla
Postup Újezdecké koláčky
Postup přípravy receptu
-
Do velké mísy prosejeme mouku a rozdrobíme na ni droždí. Uděláme do ní důlek, nalijeme do něj mléko, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a cukr. Přidáme změklé máslo a zpracujeme těsto. Těsto dáme do fólie na 30 minut do ledničky odpočinout.
Vyválíme váleček a nařežeme 24 kousků. Uděláme bochánky, které dáme na plech s pečícím papírem. Necháme je 10 minut odpočinout. Pak vezmeme skleničku, dáme dno do mouky a promáčkneme důlek, děláme to pomalu natřikrát, aby se těsto nenalepilo na skleničku, pokaždé dáme do mouky. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme ovocem, nebo jakou chceme náplní.
Do misky dáme mouku, cukr, máslo a uděláme drobenku. Posypeme koláčky a dáme je péct do vyhřáté trouby na 180°C asi na 30 minut, do středu trouby dozlatova. Jindy peču jiné tvary bez náplně.