Bramboračka grunt
Recepty, PolévkySuroviny
- hrstka středních krup
- hrstka červené čočky
- 2 lžíce ovesných vloček
- kousek slaniny
- plátek másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 2 střední brambory
- cca 600 g zeleniny
- /mrkev, petržel, celer, hrášek aj. vámi oblíbená/
- čerstvé, sušené nebo mražené houby
- 2 vajíčka
- sůl, pepř
- kmín, česnek
- čerstvá nebo sušená majoránka
- pažitka, petrželová nať, libeček
Postup Bramboračka grunt
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme na drobně nakrájenou slaninu, kousek másla a jakmile se rozpustí, přidáme kmín, který spolu se vším restujeme, až to pěkně voní. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přisypeme mouku a opékáme do zezlátnutí cibulové jíšky. Tu pak zalijeme studenou vodou a rozvaříme ji, až je hladká, nesmí v ní být hrudky.
Do tohoto základu vložíme na cedníku propláchnuté kroupy, čočku, ovesné vločky, na plátky nakrájené houby a necháme 20 minut vařit. Po této době vložíme drobně pokrájenou zeleninu a brambory, osolíme, přilijeme horkou vodu z rychlovarné konvice a pokračujeme ve vaření. Jakmile je zelenina měkká, ale ne rozvařená, do polévky vlijeme 2 rozšlehaná vajíčka, chvilečku povaříme, přidáme zelené natě, čerstvou nebo promnutou sušenou majoránku a úplně nakonec česnek utřený se solí. Takto se plně rozvine jeho chuť a vůně, žádný lis na česnek to nenahradí. Polévku proto při přípravě solíme méně, abychom zbytek soli mohli pro tento účel použít. Pokud byste chtěli polévku posunout o stupeň výš, můžete zeleninu osmažit na másle a pak ji dát teprve vařit.