Tvarohový jablečný závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g měkkého tvarohu
1 vejce
150 g polohrubé mouky
1/2 kypřícího prášku
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
cukrářské aroma (na typu aroma nezáleží, kdo co má rád, já použil aroma griotka)
400 g jablek
80 g sušených meruněk
50 g strouhanky
1 lžička mleté skořice
1 vanilkový cukr
50 g rozinek
2 lžíce másla
1 lžička mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Tvaroh, vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva a cukry vypracujeme v těsto a necháme ho v chladu asi 30 minut odpočinout.

  2. Mezitím si oloupeme jablka, nastrouháme nahrubo, meruňky opláchneme teplou vodou a nakrájíme na menší kousky, na pomoučeném válu rozválíme těsto na obdélník silný asi 5mm, přendáme ho na plech vyložený pečícím papírem, těsto posypeme strouhankou, poklademe jablky a meruňkami, zakápneme cukrářským aroma, posypeme mletou skořicí, vanilkovým cukrem a rozinkami.

  3. Strany závinu zlehka potřeme rozpuštěným máslem a opatrně zavineme.

  4. Po zavinutí znovu potřeme celý závin rozpuštěným máslem spolu s 1-2 lžičkami aroma (po upečení bude mít závin nádhernou vůni vybraného aroma).

  5. Poté ještě posypeme mletou skořicí, navrch závinu poklademe 12 rozpůlených meruněk a mírně zlehka je prsty zatlačíme do závinu.

  6. Pečeme při 175°C asi 25 minut.

  7. Hotový závin posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na kousky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!