Tvarohový jablečný závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- cukrářské aroma (na typu aroma nezáleží, kdo co má rád, já použil aroma griotka)
- 400 g jablek
- 80 g sušených meruněk
- 50 g strouhanky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vanilkový cukr
- 50 g rozinek
- 2 lžíce másla
- 1 lžička mleté skořice
Postup Tvarohový jablečný závin
Postup přípravy receptu
-
Tvaroh, vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva a cukry vypracujeme v těsto a necháme ho v chladu asi 30 minut odpočinout.
Mezitím si oloupeme jablka, nastrouháme nahrubo, meruňky opláchneme teplou vodou a nakrájíme na menší kousky, na pomoučeném válu rozválíme těsto na obdélník silný asi 5mm, přendáme ho na plech vyložený pečícím papírem, těsto posypeme strouhankou, poklademe jablky a meruňkami, zakápneme cukrářským aroma, posypeme mletou skořicí, vanilkovým cukrem a rozinkami.
Strany závinu zlehka potřeme rozpuštěným máslem a opatrně zavineme.
Po zavinutí znovu potřeme celý závin rozpuštěným máslem spolu s 1-2 lžičkami aroma (po upečení bude mít závin nádhernou vůni vybraného aroma).
Poté ještě posypeme mletou skořicí, navrch závinu poklademe 12 rozpůlených meruněk a mírně zlehka je prsty zatlačíme do závinu.
Pečeme při 175°C asi 25 minut.
Hotový závin posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na kousky.