Tvarohovo smetanový dort s mandarinkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
220 g hladké mouky
120 g másla
70 g cukru
1 vejce
špetka soli
strouhaná citronová kůra z poloviny citronu
Krém:
250 ml mléka
200 g cukru
špetka soli
strouhaná citronová kůra z poloviny citronu
4 žloutky
500 g měkkého tvarohu
8 plátků želatiny (14 g)
500 ml smetany
1 mandarinkový kompot
2 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Z prosáté mouky a ostatních surovin si na vále rukama vyrobíme hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se nám máslo moc nerozehřálo. Těsto si rozdělíme na dva stejné díly.

  2. Na pečící papír obkreslíme tvar formy který vystřihneme. Na něj dáme polovinu těsta a přiklopíme potravinářskou fólií (pro snazší manipulaci můžeme dát fólii i pod papír). Válečkem vyválíme těsto do tvaru šablony formy. Poté otočíme i s fólií a těsto, které přesahuje šablonu ořežeme.

  3. Poté opět otočíme, stáhneme fólii a nožem si naznačíme jednotlivé porce. Dáme péct na plech do předehřáté trouby na 200°C cca 10 minut. Po upečení ihned ještě horké rozkrájíme podle naznačených čar.

  4. S druhou polovinou těsta uděláme to samé, jen s tím rozdílem že neděláme na těstě čáry, ale těsto dáme do formy ve které dort budeme dělat a poslouží nám jako základ dortu. U okrajů těsto dobře přimáčkneme a dáme péct. Necháme vystydnout.

  5. Krém: Želatinu si dáme nabobtnat do studené vody. Oddělíme žloutky od bílků. Mandarinky si dáme okapat. Mléko, cukr, sůl a kůru z citronu dáme vařit a mícháme, aby se nám cukr rozpustil.

  6. Když nám mléko začne vařit sundáme z ohně a za stálého míchání přidáme vymačkanou nabobtnanou želatinu, jednu po druhé. Za stálého šlehání pomalu jemným praménkem přiléváme horké mléko do žloutků. Směs přelijeme přes jemné síto. Přidáme tvaroh a šleháme dokud se vše dobře nespojí a směs je hladká.

  7. Necháme vychladnout. Našleháme smetanu do tuha. Šlehačku opatrně zamícháme do směsi žloutků. Mícháme ze shora dolu, dokud neni vše dobře spojené. Část krému nalijeme do vychladlé formy, proložíme mandarinkami a nalijeme zbytek krému. Dáme ztuhnout do lednice. Když je krém ztuhlý vyskládáme navrch rozřezané trojúhelníčky a ty pocukrujeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!