Tříbarevná sametová roláda
Recepty, MoučníkySuroviny
- těsto:
- 6 vajec
- 6 lžic cukru krupice
- 1 lžička jedlé sody
- 3,5 lžíce kakaa na vaření
- krém:
- 200 ml mléka
- 2 - 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 žloutek
- 250 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2,5 lžíce kakaa na vaření
Postup Tříbarevná sametová roláda
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Bílky vyšleháme s cukrem. Postupně zašleháme do pěny oddělené žloutky a sodu smíchanou s kakaem. Vzniklou hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme potřeli rozehřátým tukem - máslem (vyplatí se potřít jak plech, tak povrch papíru - ten pak půjde z piškotu pěkně stáhnout). Plát pečeme v troubě vyhřáté na 175°C po dobu asi 15-20 minut. Ještě horký ho můžeme hned po upečení srolovat i s podkladovým papírem (na utěrku ho nepřeklápíme, protože je jemný a mohl by se potrhat).
Krém: Z mléka a mouky uvaříme za stálého míchání hustou kaši, do které vmícháme po odstavení a zchladnutí žloutek. Kaši pak zcela vychladíme. Zvlášť vyšleháme v misce změklé máslo s cukrem a kaši do pěny postupně zašleháme. Vzniklý krém rozdělíme na 2 poloviny - do jedné zašleháme vanilkový cukr, do druhé moučkový cukr smíchaný s práškovým kakaem.
Zchladlý upečený plát rozvineme, stáhneme z něj opatrně papír a natřeme na něj rovnoměrně veškerý světlý krém.
Vrstvu rovně uhladíme a ještě opatrněji na ni rozetřeme krém kakaový (pozor, aby se nám vrstvy nepromíchaly).
Plát potom srolujeme a roládu necháme důkladně vychladit. Je to výkon, ale stojí to za to. Dobrou chuť!