Tříbarevná sametová roláda

Recepty, Moučníky

Suroviny

těsto:
6 vajec
6 lžic cukru krupice
1 lžička jedlé sody
3,5 lžíce kakaa na vaření
krém:
200 ml mléka
2 - 3 lžíce polohrubé mouky
1 žloutek
250 g másla
1 vanilkový cukr
3 lžíce moučkového cukru
2,5 lžíce kakaa na vaření

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Bílky vyšleháme s cukrem. Postupně zašleháme do pěny oddělené žloutky a sodu smíchanou s kakaem. Vzniklou hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme potřeli rozehřátým tukem - máslem (vyplatí se potřít jak plech, tak povrch papíru - ten pak půjde z piškotu pěkně stáhnout). Plát pečeme v troubě vyhřáté na 175°C po dobu asi 15-20 minut. Ještě horký ho můžeme hned po upečení srolovat i s podkladovým papírem (na utěrku ho nepřeklápíme, protože je jemný a mohl by se potrhat).

  2. Krém: Z mléka a mouky uvaříme za stálého míchání hustou kaši, do které vmícháme po odstavení a zchladnutí žloutek. Kaši pak zcela vychladíme. Zvlášť vyšleháme v misce změklé máslo s cukrem a kaši do pěny postupně zašleháme. Vzniklý krém rozdělíme na 2 poloviny - do jedné zašleháme vanilkový cukr, do druhé moučkový cukr smíchaný s práškovým kakaem.

  3. Zchladlý upečený plát rozvineme, stáhneme z něj opatrně papír a natřeme na něj rovnoměrně veškerý světlý krém.

  4. Vrstvu rovně uhladíme a ještě opatrněji na ni rozetřeme krém kakaový (pozor, aby se nám vrstvy nepromíchaly).

  5. Plát potom srolujeme a roládu necháme důkladně vychladit. Je to výkon, ale stojí to za to. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!