Kouzelná bábovka s flanem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Kakaový korpus:
110 g polohrubé mouky (1 hrnek)
25 g kakaa
100 g cukru krystal
1/2 lžičky sody
1/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
5 lžic oleje
2 velká vejce
150 g jogurtu nebo zakysanky 12%
Flan:
1 kondenzované slazené mléko 510 g
375 ml mléka (1,5 hrnku)
6 vajec
pár kapek vanilkové příchuti

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C, rošt dáme o 1 níž, než je střed. Nejprve uděláme těsto na kakaový korpus. Do mísy dáme prosetou mouku, kakao, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl, promícháme lžící. Přidáme zakysanku, olej, vejce, krátce promícháme. Těsto na korpus, které je dost husté, dáme na dno bábovkové formy (pokud máme silikonovou, nemusíme vymazávat, jinak jak jsme zvyklí).

  2. Na flan nalijeme obě mléka do misky, přidáme vejce rozšlehané vidličkou a krátce promícháme. Světlou hmotu (je hodně řídká) nalijeme na kakaové těsto ve formě. Zdá se, že se vše smíchalo dohromady, ale již po 5 minutách v troubě můžeme (přes sklo) vidět jak vystoupí tmavé těsto nahoru. Naplněnou bábovkovou formu vložíme do větší formy s vyšším okrajem - ne rovný plech (může být obyčejná čtvercová nebo, obdélníková), do ní nalijeme asi 1 litr horké vody. Společně vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, péct asi 45 minut (zkusíme špejlí vpich, špejle musí zůstat suchá).

  3. Hotovou bábovku necháme ve formě zcela vychladnout a ještě dáme do chladničky nejméně na 4 hodiny. Je lepší upéct večer a nechat do rána. Na vychladlý korpus položíme talíř a obrácením bábovku vyklopíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!