Tradiční italské jahodové tiramisu

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 mascarpone
60 g cukru
3 vejce
asi 500 g jahod
citronová šťáva z 1/2 citronu
200 g savoiardi nebo jiných cukrářských piškotů
asi 4 lžíce našlehané smetany (není nutná)
meduňkový sirup zředěný 1:2 s vodou (lze nahradit jiným)

Postup přípravy receptu

  1. Rozklepneme vejce do dvou různých misek, zvlášť bílky a zvlášť žloutky. Do každé misky přidáme polovinu cukru a vyšleháme. Žloutky s cukrem a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nevznikne hustší kaše, bílky vyšleháme s cukrem a citronovou šťávou do pevného sněhu. Do žloutků vmícháme mascarpone, ušlehanou smetanu a poté začneme do směsi postupně přidávat sníh. Opatrně, aby krém zůstal nadýchaný.

  2. Připravíme pekáček (nebo jinou nádobu), na dno naskládáme piškoty, namočené v sirupu s vodou. Na piškoty naneseme polovinu krému, poklademe plátky jahod a další vrstvu namočených piškotů. Opět naneseme krém a jako finále ozdobíme na plátky nakrájenými jahodami. Můžeme postrouhat bílou čokoládou, posypat nasekanými pistáciovými oříšky nebo ozdobit lístky máty.

  3. Vložíme do ledničky a necháme ztuhnout cca 3-4 hodiny. Nejlépe připravit večer a nechat ztuhnout přes noc. Dobrou chuť...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!