Tradiční italské jahodové tiramisu
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 mascarpone
- 60 g cukru
- 3 vejce
- asi 500 g jahod
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 200 g savoiardi nebo jiných cukrářských piškotů
- asi 4 lžíce našlehané smetany (není nutná)
- meduňkový sirup zředěný 1:2 s vodou (lze nahradit jiným)
Postup Tradiční italské jahodové tiramisu
Postup přípravy receptu
-
Rozklepneme vejce do dvou různých misek, zvlášť bílky a zvlášť žloutky. Do každé misky přidáme polovinu cukru a vyšleháme. Žloutky s cukrem a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nevznikne hustší kaše, bílky vyšleháme s cukrem a citronovou šťávou do pevného sněhu. Do žloutků vmícháme mascarpone, ušlehanou smetanu a poté začneme do směsi postupně přidávat sníh. Opatrně, aby krém zůstal nadýchaný.
Připravíme pekáček (nebo jinou nádobu), na dno naskládáme piškoty, namočené v sirupu s vodou. Na piškoty naneseme polovinu krému, poklademe plátky jahod a další vrstvu namočených piškotů. Opět naneseme krém a jako finále ozdobíme na plátky nakrájenými jahodami. Můžeme postrouhat bílou čokoládou, posypat nasekanými pistáciovými oříšky nebo ozdobit lístky máty.
Vložíme do ledničky a necháme ztuhnout cca 3-4 hodiny. Nejlépe připravit večer a nechat ztuhnout přes noc. Dobrou chuť...