Tradicni domaci laban (jogurt)

Recepty, Ostatní

Suroviny

5 hrnku plnotučného mléka
3/4 hrnku sušeného mléka
1/2 hrnku koupeného jogurtu

Postup přípravy receptu

  1. Mleko a susene mleko dobre promichame, privedeme k varu a odstavime.

  2. Nechame vychladnout na teplotu cca 50 stupnu. Arabky teplomer nepouzivaji, delaji zkousku prstem. Pokud v teplem mleku udrzite prst, muzeme prejit k dalsimu kroku.

  3. Odebereme 1/2 sklenice tepleho mleka a smichame s cerstvym koupenym jogurtem.

  4. Zamichame do zbyleho mleka a vlijeme do nadoby s vikem (poklici). Ja pouzivam kulatou sklenenou nadobu na peceni s vikem.

  5. Prikryjeme, zabalime do deky a nechame zrat 6 - 12 hodin na teplem miste. Cim dele bude jogurt zrat, tim bude hustsi. S nadobou nijak nemanipulujeme, musi byt v klidu. Pro zrani je dulezita okolni teplota. V nasich podminkach je snadne udrzet jogurt stale v teple. V ceskych podminkach doporucuji na nadobu s jogurtem polozit termolahev nebo lahev s horkou vodou.

  6. Hotovy jogurt skladujeme v lednici max. 7 - 10 dni.

  7. Z domaciho jogurtu muzeme vyrobit dalsi novou davku domaciho jogurtu, ovsem pouze do tri dnu, nebot bakterie pritomne v jogurtu se casem meni a novy jogurt by mohl mit nedostatecnou hustotu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!