Telecí pečeně v hrubozrnné hořčici

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1000 g telecího masa (u nás krk bez kosti)
3 PL hrubozrnné hořčice (používám Bornier)
2 PL oleje
sůl
2 PL přepuštěného másla
horká voda na podlití
Na zahuštění (není nutné):
2 KL hladké mouky
oříšek másla

Postup přípravy receptu

  1. Telecí maso očistíme, omyjeme, osolíme a potravinářským provázkem svážeme do úhledného tvaru. Váleček pak dobře obalíme v hrubozrnné hořčici rozšlehané s olejem. Uložíme do chladna, nejlépe přes noc.

  2. Odležené maso opečeme v hluboké pánvi na rozpuštěném přepuštěném másle ze všech stran do červena, pak uložíme do pekáčku, podlijeme horkou vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v troubě rozehřáté na 180-200°C cca 2 hodiny (každý podle svojí trouby).

  3. Průběžně maso přeléváme vypečenou šťávou a obracíme. Na poslední půlhodinku odkryjeme. Pečeni vyndáme z pekáče, odstraníme provázek a uložíme do tepla.

  4. Šťávu zahustíme máslem prohněteným s hladkou moukou (ale zahušťovat není nutné). Necháme chvilku v troubě ještě provařit.

  5. Maso nakrájíme na plátky, vložíme zpět do šťávy a necháme už jen prohřát (klidně ve vypnuté troubě, stačí to). Jako přílohu jsme měli našlehanou bramborovou kaši a Portské šalotky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!