Telecí pečeně v hrubozrnné hořčici
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1000 g telecího masa (u nás krk bez kosti)
- 3 PL hrubozrnné hořčice (používám Bornier)
- 2 PL oleje
- sůl
- 2 PL přepuštěného másla
- horká voda na podlití
- Na zahuštění (není nutné):
- 2 KL hladké mouky
- oříšek másla
Postup Telecí pečeně v hrubozrnné hořčici
Postup přípravy receptu
-
Telecí maso očistíme, omyjeme, osolíme a potravinářským provázkem svážeme do úhledného tvaru. Váleček pak dobře obalíme v hrubozrnné hořčici rozšlehané s olejem. Uložíme do chladna, nejlépe přes noc.
Odležené maso opečeme v hluboké pánvi na rozpuštěném přepuštěném másle ze všech stran do červena, pak uložíme do pekáčku, podlijeme horkou vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v troubě rozehřáté na 180-200°C cca 2 hodiny (každý podle svojí trouby).
Průběžně maso přeléváme vypečenou šťávou a obracíme. Na poslední půlhodinku odkryjeme. Pečeni vyndáme z pekáče, odstraníme provázek a uložíme do tepla.
Šťávu zahustíme máslem prohněteným s hladkou moukou (ale zahušťovat není nutné). Necháme chvilku v troubě ještě provařit.
Maso nakrájíme na plátky, vložíme zpět do šťávy a necháme už jen prohřát (klidně ve vypnuté troubě, stačí to). Jako přílohu jsme měli našlehanou bramborovou kaši a Portské šalotky.