Sýrové pečivo (kváskové)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 40 g pravidelně živeného kvásku
- 160 ml (g) vody
- 100 g žitné mouky chlebové
- 60 g pšeničné mouky chlebové
- Dále:
- 160 ml (g) vody
- 90 g pšeničné mouky chlebové
- 270 g hladké mouky
- 100 g strouhaného sýra
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 2 lžíce oleje
- půl lžičky sušeného česneku
- (možno vynechat nebo nahradit velkou špetkou mletého pepře)
Postup Sýrové pečivo (kváskové)
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas smícháme a zakryté proti osychání necháme kvasit v teple asi 9-12 hodin. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které je třeba nechat opět v teple vykynout – trvá to 2-2,5 hodiny.
Na pomoučené desce stolu z vykynutého těsta zformujeme 4 bagety (nebo dalamánky, bulky), opět necháme vykynout (1-2 hodiny), potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 20-25 min).