Mechový (špenátový) dort
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 250 g čerstvého špenátu
- 4 vejce
- 440 g polohrubé mouky
- 170 g slunečnicového oleje
- 200 g cukru krystalu
- 1 vanilkový cukr (ne vanilínový)
- 1 prášek do pečiva
- Krém:
- vlastní, nejlepší je mascarpone
- 1 limetka
- cukr
Postup Mechový (špenátový) dort
Postup přípravy receptu
-
Nachystat formu o průměru 22 cm, dno vyložit pečícím papírem, troubu vyhřát na 165°C. Špenát rozmixovat (pokud je omytý a již suchý, přidávám 1 PL vody, pokud je čerstvě omytý, vodu nepřidávám) s olejem. Vyšlehat z bílků a poloviny cukru sníh, druhou polovinu cukru a vanilkový cukr vyšlehat se žloutky. Do vyšlehaných žloutků vmíchat špenátovou kaši a postupně přimíchat i sníh z bílků. Nakonec vmíchat prosátou mouku s práškem do pečiva.
Těsto vylít do formy a dát péct. Cca po 30-40 minutách zkoušíme špejlí.
Svaříme si cukr s limetkovou šťávou a nastrouhanou kůrou, vychladlou pak pokapeme vychladlý korpus a část rozvaru necháme na krém.
Ušleháme šlehačku s mascarpone do tuha, zašleháme limetkový rozvar, cukrem dochutíme podle chuti. Zdobíme ovocem, nejlépe jemně kyselým, jako jsou třeba maliny.
.