Svíčková s domácím knedlíkem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Na omáčku:
mrkev
celer
petržel
cibule
200 ml rostlinné smetany
sůl
pepř
nové koření (cca 8 kuliček)
bobkový list (cca 5 listů)
ocet
třtinový cukr
PS: Co se týče zeleniny, tak v největším poměru bychom měli mít mrkev a v menším celer s petrželí.
Na knedlík (2 střední válečky):
500 g polohrubé – hrubé mouky (já používám i žitnou nebo pohankovou)
1 hrnek burizonů
1 hrnek perlivé vody
droždí
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Na troše oleje zesklovatíme cibuli a přihodíme koření, aby se hezky provonělo.

  2. Po chvíli přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky a posypeme trochou cukru, aby zkaramelizovala.

  3. Poté podlijeme vodou a vaříme pod pokličkou, cca 20-25 minut do změknutí zeleniny.

  4. Po uvaření vylovíme koření, rozmixujeme, vmícháme 3/4 smetany a dochutíme solí, pepřem a octem. Zbytkem smetany omáčku ozdobíme při servírování.

  5. Na knedlík uděláme kvásek z půlky kostičky droždí. To dáme do misky, posypeme cukrem, zalijeme trochou vlažné vody, rozmícháme a necháme chvíli odstát.

  6. Ve větší míse smícháme sypké ingredience a promícháme.

  7. Poté přilijeme kvásek a hrnek perlivé vody, vypracujeme těsto a necháme pár minut odležet.

  8. Pak vyválíme 2 válečky a vhodíme do vařící vody na 25 minut (v půlce knedlík otočíme). Po uvaření můžeme rovnou krájet.

  9. Výborná je podávaná s tempehem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!