Svíčková s domácím knedlíkem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Na omáčku:
- mrkev
- celer
- petržel
- cibule
- 200 ml rostlinné smetany
- sůl
- pepř
- nové koření (cca 8 kuliček)
- bobkový list (cca 5 listů)
- ocet
- třtinový cukr
- PS: Co se týče zeleniny, tak v největším poměru bychom měli mít mrkev a v menším celer s petrželí.
- Na knedlík (2 střední válečky):
- 500 g polohrubé – hrubé mouky (já používám i žitnou nebo pohankovou)
- 1 hrnek burizonů
- 1 hrnek perlivé vody
- droždí
- sůl
- pepř
Postup Svíčková s domácím knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Na troše oleje zesklovatíme cibuli a přihodíme koření, aby se hezky provonělo.
Po chvíli přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky a posypeme trochou cukru, aby zkaramelizovala.
Poté podlijeme vodou a vaříme pod pokličkou, cca 20-25 minut do změknutí zeleniny.
Po uvaření vylovíme koření, rozmixujeme, vmícháme 3/4 smetany a dochutíme solí, pepřem a octem. Zbytkem smetany omáčku ozdobíme při servírování.
Na knedlík uděláme kvásek z půlky kostičky droždí. To dáme do misky, posypeme cukrem, zalijeme trochou vlažné vody, rozmícháme a necháme chvíli odstát.
Ve větší míse smícháme sypké ingredience a promícháme.
Poté přilijeme kvásek a hrnek perlivé vody, vypracujeme těsto a necháme pár minut odležet.
Pak vyválíme 2 válečky a vhodíme do vařící vody na 25 minut (v půlce knedlík otočíme). Po uvaření můžeme rovnou krájet.
Výborná je podávaná s tempehem.