Svíčková na smetaně se šípkovým terčem

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

600 g hovězí zadní
50 g slanina
300 g kořenová zelenina
50 g sádlo
50 g cibule
50 g cukr krystal
30 g ocet
25 g citron
Bobkový list
celý pepř
nové koření
2 g tymián
400 g Smetana kysaná 15%
30 g Máslo
Sůl
30 g plnotučná hořčice
90 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Maso protkneme slaninou, osolíme a vložíme do rozpálené trouby na 160°C.

  2. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky, v hrnci rozpustíme sádlo, vložíme zeleninu, koření mimo tymián, cukr, plátky citronu a opečeme dokud nám nezačne karamelizovat cukr.

  3. Pak přidáme hořčici a ocet, krátce orestujeme a zalijeme trochou vody.

  4. Přivedeme k varu, přelijeme na maso v troubě a dusíme do měkka za občasného obracení masa. Pokud základ s masem v troubě prská, snižte teplotu o pár stupňů.

  5. Maso vyjmeme a zeleninu přelijeme do vhodné nádoby, přidáme tymián, dolijeme vodou či vývarem na potřebné množství, přivedeme k varu, zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně (dle potřeby povolte vodou) a dochutíme solí, citronem a cukrem.

  6. Provaříme a propasírujeme přes hustý cedník, nakonec zjemníme máslem. Podáváme s knedlíkem a šípkovým terčem z citronu, šlehané smetany a šípkového džemu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!