Svíčková na smetaně se šípkovým terčem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600 g hovězí zadní
- 50 g slanina
- 300 g kořenová zelenina
- 50 g sádlo
- 50 g cibule
- 50 g cukr krystal
- 30 g ocet
- 25 g citron
- Bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- 2 g tymián
- 400 g Smetana kysaná 15%
- 30 g Máslo
- Sůl
- 30 g plnotučná hořčice
- 90 g hladká mouka
Postup Svíčková na smetaně se šípkovým terčem
Postup přípravy receptu
-
Maso protkneme slaninou, osolíme a vložíme do rozpálené trouby na 160°C.
Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky, v hrnci rozpustíme sádlo, vložíme zeleninu, koření mimo tymián, cukr, plátky citronu a opečeme dokud nám nezačne karamelizovat cukr.
Pak přidáme hořčici a ocet, krátce orestujeme a zalijeme trochou vody.
Přivedeme k varu, přelijeme na maso v troubě a dusíme do měkka za občasného obracení masa. Pokud základ s masem v troubě prská, snižte teplotu o pár stupňů.
Maso vyjmeme a zeleninu přelijeme do vhodné nádoby, přidáme tymián, dolijeme vodou či vývarem na potřebné množství, přivedeme k varu, zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně (dle potřeby povolte vodou) a dochutíme solí, citronem a cukrem.
Provaříme a propasírujeme přes hustý cedník, nakonec zjemníme máslem. Podáváme s knedlíkem a šípkovým terčem z citronu, šlehané smetany a šípkového džemu.