Květákové komínky

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1/2 většího květáku
3 vejce
6 vrchovatých lžic hladké mouky
6 lžic mléka
sůl
pepř
drcený kmín
majoránka
3 stroužky česneku
100 g uzené slaniny
olej na smažení
4 velká rajčata
2 Mozzarelly
provensálské koření
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Květák uvaříme do měkka. Vodu slijeme (můžeme si nechat na polévku), květák rozmačkáme, smícháme s vejci, mlékem, moukou, osolíme a dochutíme kořením a drceným česnekem.

  2. Uzenou slaninku si nakrájíme na malé kostičky, lehce vyškvaříme, trochu necháme vychladnout a přidáme do směsi. Na pánvičce na oleji usmažíme placičky (dělala jsem vždy jednu placičku = vrchovatá lžíce směsi).

  3. Předehřejeme si troubu. Na plech dáme pečicí papír, pokapeme olivovým olejem, poklademe rajčaty nakrájenými na asi půlcentimetrové plátky. Na každý plátek dáme kousek mozzarelly, trochu osolíme, posypeme provensálským kořením a dáme zapéct na cca 20 minut do trouby.

  4. Komínky děláme tak, že na talíř dáme květákovou placičku, rajče zapečené s mozzarellou, placičku, rajče s mozzarellou atd. podle toho, jak je chceme vysoké (holčičí porce jsme dělali ze 3 vrstev, klučičí ze 4). Zbylá zapečená rajčátka přidáme na talíř pro ozdobu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!