Svíčková na hrubo

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

ingredience k naložení masa:
- maso – 1 kg v celku - hovězí zadní (nejlépe pravá svíčková;může být také falešná svíčková kulatá plec
nebo-li židovská nebo falešná svíčková ze zadní kýty, velká plec, vrchní šál, předkýtí zadní kýty,
zvěřina, klokaní maso, naložená vepřová panenka;kuře není vhodné)
- sůl
- pepř
- slanina – 200 g (100 gr. pro špikování masa a 100 gr. pod maso)
- mrkev – 4-5 větších kusů
- petržel – 2 ks
- celer – 2 ks menší hlízy (nebo polovinu větší hlízy v pr. cca 13 cm)
- cibule – 1 až 2 ks
- tymián – 1 špetka
- bobkový list – 3 ks
- pepř černý – 3 kuličky
- nové koření – 3 kuličky
- jalovec – 1-2 kuličky (zajímavá ingedience pokud se dělá zvěřina ale pozor, může být velmi hořké -
OPATRNĚ)
- citron 2-3 ks – (1-2 ks vymačkat na potření masa a 1 ks přidat na kolečka nakrájený při pečení pod maso",;popřípadě citronová šťáva při dochucování omáčky)
soupis ingrediencí pro dochucení omáčky:
- cukr zkaramelizovaný
- smetana zakysaná – 1/3 dílu (alespoň 30% tuku)
- mléko – 1/3 dílu (další mléko na případné zředění omáčky podle vkusu)
- šlehačka ke šlehání – 1/3 dílu (30-40% tuku)
pozn.: celkem cca 1 litr (1/3 + 1/3 + 1/3)
dozdobení na talíři:
- brusinky (džem) cca 150 g
- citron (nakrájet na kolečka)
- šlehačka neslazená (spray nebo našlehaná smetana ke šlehání)

Postup přípravy receptu

  1. Naložení masa je základní krok, ale bez láku. Pokud je libo tak prošpikovat špekem (nemusí špikovat ten, kdo nemá rád špek). Špekování je vcelku jednoduché. Špek nakrájet na proužky a nechat zachladit v mrazáku.

  2. Špek ztuhne a lépe se špikuje do masa. Do misky nasypat sůl a pepř a zalít šťávou z vymačkaného citronu. Takto vzniklou hustou kaší potřít povrch očištěného masa a vetřít do povrchu masa.

  3. Na dno pekáče nasypat nahrubo nastrouhanou zeleninu a cibuli a vše promíchané s tymiánem. Na místo, kde bude ležet maso, položit bobkový list, černý pepř, nové koření, na proužky nakrájený špek a citron nakrájený na kolečka a okrájený od kůry.

  4. Takto prošpikované a potřené maso zasypat zeleninou tak, aby bylo maso celé zakryté. Maso možno také před založením do nastrouhané zeleniny potřít octem nebo rozehřátým máslem nebo olejem proti vysychání a lepšímu rozložení masa.

  5. Pekáč obalit potravinářskou fólií a nechat v chladu nejméně přes noc (nejlépe 3–4 dny). Po odležení maso vytáhnout a zprudka osmahnout na sádle nebo na olivovém oleji z pokrutin třeba na WOK pánvi), aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté.

  6. Zeleninu na pekáči rozhrnout a opět připravit lůžko z bobkového listu, proužků špeku plátků citronu a koření. Osmahnuté maso vrátit zpátky na pekáč na připravené lůžko.

  7. Trochu podlít vodou a zvolna péct (cca 2 až 2,5 hodiny při 180°C a posledních 15-20 minut osmahnout do hněda kvůli barvě). Po 1 hodině pečení maso otočit a občas podlít vodou.

  8. Když je maso měkoučké, vytáhnout z pekáče a ze zbylé směsi odstranit věci, které tam nechci nechat (bobkový list, případně nějaké kuličky, hlavně jalovec v případě zvěřiny - může být hořký).

  9. Upečenou zeleninovou směs nalít do kastrolu tak jak je viz foto (možno rozmixovat v mixeru), zalít 1/3 dílu mléka, 1/3 dílu zakysané smetany a 1/3 dílu smetany ke šlehání a lehce na mírném ohni vařit.

  10. Nechat projít varem, podle chuti dosolit nebo osladit zkaramelizovaným cukrem. Žádné zahušťování moukou. Svíčková je excelentní. Při servírování na plátek masa lžičku brusinek, eventuálně šlehačku a neměl by chybět karlovarský knedlíček.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!