Savarin - věnec plněný ovocem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto na věnec:
- 35 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 90 g másla nebo jiného tuku
- 21 g čerstvého droždí - 1, /2 kostky
- 150 ml vlažného mléka
- 300 g polohrubé mouky
- špetka jemné soli
- 1/2 lžíce běžného oleje na vymazání formy
- Sirup na napuštění:
- 90 ml vody
- 60 g cukru krupice
- 70 - 90 ml tuzemáku nebo nějaké pálenky
- Na přetření povrchu:
- zhruba 60 g meruňkového džemu nebo marmelády
- 50 ml vody
- Na ozdobu:
- 500 g čerstvých jahod nebo třešní
- meduňka nebo máta
Postup Savarin - věnec plněný ovocem
Postup přípravy receptu
-
Z odměřeného množství mléka trochu odlijeme, přidáme 2 špetky cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a postupně po jednom zašlehaváme celá vejce.(Příště bych ale asi spíš našlehala vajíčka s cukrem a tuk přidala rozpuštěný a zchladlý). K máslovému základu přidáme kvásek, mouku se špetkou soli a těsto dobře vymícháme. Vylijeme ho a rozetřeme do hladké věncové formy vymazané olejem. Po vykynutí vložíme do středně vyhřáté trouby a při 170°C upečeme. Délka pečení je zhruba 30 minut.
V době pečení si připravíme sirup na napuštění. Svaříme si vodu s cukrem, vaříme tak dlouho, až se nám dělá pěna - větší bubliny jinak řečeno hrubší perličky. Odstavíme a přidáme rum.
Věnec po upečení vyklopíme na větší talíř a ještě na horký nanášíme štětcem nebo silikonovou mašlovačkou cukrový sirup s rumem. Pokud trochu steče na talíř, tak se zase vsákne do moučníku spodem.
Po vsáknutí ještě povrch věnce přetřeme rozvarem - džem rozvaříme do hladké hmoty s troškou vody. Věnec necháme vychladnout a pak střed naplníme ovocem.