Světlý medovník
Recepty, MoučníkySuroviny
- 38 dkg cukru
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce medu
- 15 dkg másla
- 3 lžičky jedlé sody
- 3 celá vejce
- 1 kg hladké mouky
- (Na obarvení těsta lze použít holandské kakao - trošku. Ale záleží na pekařce:-))
- Krém na slepování:
- 1,2 litru mléka
- 15 lžic krupice
- 20 dkg másla
- 15 dkg moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- rum
- Dále:
- mleté ořechy
- rybízová marmeláda
Postup Světlý medovník
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce na mírný oheň (2) dáme cukr, vejce, máslo, sodu, mléko, med a mícháme. Po rozpuštění mícháme ještě asi 3 minuty (cukr ode dna mírně karamelizuje).
Pak se přidá postupně cca 700 - 800 g hladké mouky a udělá se těsto. Zbytek mouky si nechte na vál, kde se těsto ručně dodělá do takové podoby, aby nebylo moc gumové (tvrdé) a dalo se hezky vyválet. Každé těsto je jiné, já jsem dala do posledního medovníku max. 950 g mouky (do předchozího jsem dala naopak něco málo přes 1 kg). Rozdělíme na 6 dílů.
Vymažeme plechy. Vyválíme placky na velikost plechu a pečeme v troubě (160°C) - pozor, těsto se peče velmi rychle (4-6 minut).
Krém: Z mléka a krupice si uvaříme kaši na vodní lázni. Necháme vychladnout. Poté přidáme měkké máslo, cukry, rum a šleháme.
Na 1. a 5. placku dáme marmeládu (já dávám domácí marmeládu z červeného rybízu). Na 2., 3., 4. a 6. placku natřeme krém. Po namazání posledního plátu posypeme mletými ořechy. Necháme 1-2 dny v chladu.