Světlý kvasový chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 30 g kvasu
- 150 g vody
- 100 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- Dále do těsta:
- 150 g vody
- 100 g hladké mouky T650
- 250 g pšeničné mouky
- (nebo celých 350 g pšeničné chlebové mouky)
- - 30-40 minut autolýza
- Poté vmíchat:
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 10-20 g vody
Postup Světlý kvasový chléb
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas smícháme a zakryté necháme přibližně 10 hodin kynout.
K hotovému rozkvasu přidáme další vodu a mouku (viz Suroviny), promícháme a necháme 30-40 minut odpočívat a bobtnat.
Pak vmícháme kmín, sůl a zbytek vody a uhněteme těsto, které necháme nakynout cca o polovinu - trvá to podle okolní teploty 45-120 minut.
Rozkynuté těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, prohněteme, rozdělíme na polovinu a z každé uděláme bulku.
Obě bulky pak zpracujeme stejně. Přibližně třetinu bulky rozválíme na pomoučněném stole do jazyka, který poté ometeme od mouky, plochu podél okraje pomažeme vodou a jazyk přehneme přes zbývající část bulky - foto.
Takto připravené chleby dáme kynout na plech vzhůru nohama a i s plechem vložíme kynout do velkého igelitového pytle - ten pomůže kynoucímu těstu udržet teplo a vlhko.
Přibližně po 1-1,5 hodině chleby opatrně obrátíme, můžeme posypat přes šablonu moukou a kakaem a vsadíme je péct do dobře vyhřáté trouby. Je vhodné troubu rozehřát i se starým plechem, vloženým na dno, kam po vsazení chlebů chrstneme cca 100-150 m horké vody (pozor na opaření!). Vytvořená pára pomůže těstu lépe se rozpínat. Při 220°C pečeme 30-35 minut.