Světlý kvasový chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
30 g kvasu
150 g vody
100 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
Dále do těsta:
150 g vody
100 g hladké mouky T650
250 g pšeničné mouky
(nebo celých 350 g pšeničné chlebové mouky)
- 30-40 minut autolýza
Poté vmíchat:
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli (10 g)
10-20 g vody

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas smícháme a zakryté necháme přibližně 10 hodin kynout.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme další vodu a mouku (viz Suroviny), promícháme a necháme 30-40 minut odpočívat a bobtnat.

  3. Pak vmícháme kmín, sůl a zbytek vody a uhněteme těsto, které necháme nakynout cca o polovinu - trvá to podle okolní teploty 45-120 minut.

  4. Rozkynuté těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, prohněteme, rozdělíme na polovinu a z každé uděláme bulku.

  5. Obě bulky pak zpracujeme stejně. Přibližně třetinu bulky rozválíme na pomoučněném stole do jazyka, který poté ometeme od mouky, plochu podél okraje pomažeme vodou a jazyk přehneme přes zbývající část bulky - foto.

  6. Takto připravené chleby dáme kynout na plech vzhůru nohama a i s plechem vložíme kynout do velkého igelitového pytle - ten pomůže kynoucímu těstu udržet teplo a vlhko.

  7. Přibližně po 1-1,5 hodině chleby opatrně obrátíme, můžeme posypat přes šablonu moukou a kakaem a vsadíme je péct do dobře vyhřáté trouby. Je vhodné troubu rozehřát i se starým plechem, vloženým na dno, kam po vsazení chlebů chrstneme cca 100-150 m horké vody (pozor na opaření!). Vytvořená pára pomůže těstu lépe se rozpínat. Při 220°C pečeme 30-35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!