Švestky kořeněné, pro mlsaly jak stvořené
Recepty, SalátySuroviny
- Na sirup:
- 150 ml suchého červeného vína
- 4 lžíce balzamikového octa
- 100 g třtinového cukru
- 3 cm skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- trochu čerstvě drceného pepře
- 5 cm zázvoru
- 400 g švestek
- hrst nasekaných jader z vlašských ořechů
- 250 g sýra s modrou plísní např. Caesar Bleu
- 100 g směsi listových salátů (zde roketa a little red)
Postup Švestky kořeněné, pro mlsaly jak stvořené
Postup přípravy receptu
-
V rendlíku svaříme ocet, víno a třtinový cukr. Přidáme všechno koření a ze zázvoru, který jsme si najemno nastrouhali, vymačkáme v ruce jen šťávu, a tu samozřejmě přidáme taky do rendlíku. Vaříme na prudkém plameni 5 - 10 minut tak, abychom získali konzistenci sirupu, či řidšího medu.
Omyté, zralé, ale pevné švestky, ideálně bez pana domácáho:-))), vložíme do voňavého rozvaru, zeslabíme plamen a táhneme cca 8 minut. Lžičkou švestičky pěkně a s láskou obracíme a opatrně olizujeme lžičku...Pozor.. pálí! Holky švestkový časem odhodí stud a tím pádem částečně i slupku.
Omytý a odkapaný salát rozložíme na talíře, vložíme švestky, pohážeme kostkami sýra (alea iacta est..) a ořechy nahrubo nadrcenými. Zakápneme švestkovým sirupem a už jen bužírujem. Můžeme konzumovat za tepla i za studena. A budete pochválena:-)