Mandlový koláč s jahodovým krémem a želé
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 175 g polohrubé mouky
- 120 g cukru moučka
- 3 vejce
- 25 g mletých mandlí
- 7 polévkových lžic oleje
- 7 polévkových lžic vody
- 1 polévková lžíce Mandlového aroma od Dr. Oetkera
- Krém:
- 1/2 kostky tvarohu
- 1 pomazánkové máslo bez příchuti
- 1 vanilkový cukr
- 1 polévková lžíce cukru moučka
- kompotované jahody bez šťávy (asi 1/2 plechovky)
- Želé:
- 150-200 ml šťávy z jahodového kompotu
- 1/2 balíčku Dortového želé červeného od Dr. Oetkera
- 2 čajové lžičky cukru krupice
- tuk
- polohrubá mouka na formu
Postup Mandlový koláč s jahodovým krémem a želé
Postup přípravy receptu
-
V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, pak opatrně vařečkou vmícháme mouku smíchanou se strouhanými mandlemi, přiléváme vodu, olej a mandlové aroma.
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu rozehřejeme na 175°C a pečeme asi 20 minut.
Krém si připravíme tak, že v míse tyčovým mixerem umícháme tvaroh, pomazánkové máslo, cukr a jahody dohladka.
Želé: jahodovou šťávu ohřejeme, dortové želé smícháme s cukrem a vsypeme do teplé šťávy, mícháme do rozpuštění a z ohně odstavíme před bodem varu, necháme chladnout.
Vychladlý korpus potřeme krémem a poklademe zbytkem jahod. Vlažné dortové želé opatrně po lžičkách naléváme na krém. Necháme ztuhnout a můžeme podávat zdobené šlehačkou.