Kakaové řezy s mandlovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 vajec
- špetka soli
- 80 g cukru krupice (4 lžíce)
- 100 g polohrubé mouky (5 lžic)
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička aroma Mandle hořká (nebo vanilka)
- 1 lžička octa
- Na potření:
- 3 lžíce marmelády, nejlépe rybízové
- Krém:
- 500 g mascarpone
- 200 g smetany ke šlehání
- 2 ztužovače
- 1-2 vanilkové cukry
- mandlová příchuť
- Poleva:
- 100 g rozpuštěné čokolády
- 3 lžíce 16% zakysané smetany
Postup Kakaové řezy s mandlovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 170°C a hlubší plech vyložíme pečícím papírem nebo podložkou (papír lehce pomažeme olejem, jde pak lépe stáhnout).
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Prosejeme mouku s kakaem a kypřícím práškem.
Z bílků ušleháme s přidáním špetky soli pevný sníh. V misce ušleháme žloutky s cukrem, přidáme 3 lžíce horké vody, olej, příchuť a ocet. Vmícháme moučnou směs. Přidáme menší část bílkového sněhu, promícháme a přidáme zbylý sníh, který jen lehce metličkou vmícháme do těsta. Těsto vlijeme na připravený plech (mám 35x35 cm), stěrkou uhladíme a dáme péct zvolna cca 15-17 minut (podle trouby, zkusíme špejlí).
Než se plát upeče, vyšleháme krém: Do mísy na šlehání dáme mascarpone, přilijeme smetanu ke šlehání, přidáme ztužovače, pár kapek příchuti a vyšleháme.
Upečený plát necháme úplně vychladnout, pak rozkrojíme na poloviny. Jednu polovinu natřeme pikantní (např. rybízovou domácí) marmeládou, na druhou polovinu rozetřeme stejnoměrně krém. Spojíme (namazané strany), přitiskneme k sobě a dáme vychladit nejlépe do druhého dne nebo aspoň 2 hodiny.
Na ztuhlý plát dáme lžící polevu (smícháme čokoládu se smetanou), uhladíme nejlépe nahřátým nožem a dáme opět ztuhnout. Pak nakrájíme řezy, které můžeme ještě přizdobit a podáváme.