Jablkový koláč z bramborového těsta s drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g studených uvařených brambor
- 250 g polohrubé mouky + podle potřeby
- 100 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 velké nebo 2 menší vejce
- lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- ---
- nastrouhaná jablka
- skořicový cukr
- rozinky nebo sekané ořechy
- ---
- Drobenka:
- 80 g másla - trochu změklé
- 100 g polohrubé mouky
- 2-3 lžíce cukru
- špetka skořice
- máslo + hrubá mouka na vysypání formy
Postup Jablkový koláč z bramborového těsta s drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Brambory nastrouháme na jemno a spojíme se všemi surovinami. Vytvoříme hladké těsto a pokud by se trochu lepilo, stačí malinko podsypat moukou.
Těsto rozválíme přibližně na velikost formy (27-28 cm) a přeneseme. Roztlačíme do stran i na boky. Uhladíme a propícháme vidličkou.
Na připravené těsto rozprostřeme jablka a posypeme skořicovým cukrem (kdo chce, přidá rozinky nebo ořechy).
Koláč posypeme předem připravenou drobenkou a pečeme na 180-90 stupňů cca 25-30 minut. Řiďte se zkušeností se svou troubou.