Čočkový salát se zeleninou

Recepty, Přílohy

Suroviny

50 g beluga černé čočky
50 g červené čočky
100 g mrkve
100 g celeru
1 stroužek česneku
2 vařená vejce
1 cibule
2 lžíce hořčice plnotučná
cca 1 lžíce láku z okurek nebo feferonek
1 lžíce oleje
sůl
pepř mletý

Postup přípravy receptu

  1. Černou čočku propláchneme, zalijeme vodou (klidně více, abychom s čočkou mohli uvařit i zeleninu) a přidáme rozmáčknutý stroužek česneku. Od bodu varu vaříme čočku se zeleninou zvolna, cca 17 - 20 minut.

  2. Po 20-ti minutách pomalého varu vyndáme z hrnce zeleninu a k černé čočce přisypeme i čočku červenou, nyní již vodu, ve které vaříme čočku, osolíme. Vaříme ještě cca 10 minut, kdy jsou obě čočky tak akorát.

  3. Během dovařování čočky pokrájíme zeleninu, kterou jsme vařili s čočkou. Pro upřesnění doplním o informaci, že zeleninu vaříme očištěnou a v celku. Pokrájenou zeleninu dáme do mísy, přidáme jemně pokrájenou cibuli, scezenou čočku (vyvařený stroužek česneku vyndáme). Také ještě uvaříme vejce natvrdo a připravíme zálivku.

  4. Zálivka: olej, hořčici (klidně i dijonskou nebo pikantní, vše dle vlastní chuti) vymícháme se sladkokyselým lákem. Chceme-li salát ostřejší, dáme nálev z feferonek.

  5. Zchladlou zeleninu, čočku a jemně pokrájenou cibuli promícháme, přidáme zálivku, promícháme a dle chuti osolíme a opepříme. Po krátkém proležení v chladnu můžeme podávat.

  6. Pokud chceme podávat samostatně jako osvěžující salát, posypeme ho oloupanými nasekanými vejci a jestliže chceme salát jako přílohu, vejce vmícháme přímo do salátu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!