Čočkový salát se zeleninou
Recepty, PřílohySuroviny
- 50 g beluga černé čočky
- 50 g červené čočky
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 1 stroužek česneku
- 2 vařená vejce
- 1 cibule
- 2 lžíce hořčice plnotučná
- cca 1 lžíce láku z okurek nebo feferonek
- 1 lžíce oleje
- sůl
- pepř mletý
Postup Čočkový salát se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Černou čočku propláchneme, zalijeme vodou (klidně více, abychom s čočkou mohli uvařit i zeleninu) a přidáme rozmáčknutý stroužek česneku. Od bodu varu vaříme čočku se zeleninou zvolna, cca 17 - 20 minut.
Po 20-ti minutách pomalého varu vyndáme z hrnce zeleninu a k černé čočce přisypeme i čočku červenou, nyní již vodu, ve které vaříme čočku, osolíme. Vaříme ještě cca 10 minut, kdy jsou obě čočky tak akorát.
Během dovařování čočky pokrájíme zeleninu, kterou jsme vařili s čočkou. Pro upřesnění doplním o informaci, že zeleninu vaříme očištěnou a v celku. Pokrájenou zeleninu dáme do mísy, přidáme jemně pokrájenou cibuli, scezenou čočku (vyvařený stroužek česneku vyndáme). Také ještě uvaříme vejce natvrdo a připravíme zálivku.
Zálivka: olej, hořčici (klidně i dijonskou nebo pikantní, vše dle vlastní chuti) vymícháme se sladkokyselým lákem. Chceme-li salát ostřejší, dáme nálev z feferonek.
Zchladlou zeleninu, čočku a jemně pokrájenou cibuli promícháme, přidáme zálivku, promícháme a dle chuti osolíme a opepříme. Po krátkém proležení v chladnu můžeme podávat.
Pokud chceme podávat samostatně jako osvěžující salát, posypeme ho oloupanými nasekanými vejci a jestliže chceme salát jako přílohu, vejce vmícháme přímo do salátu.