Sádlové koláčky/sádlovky

Recepty, Cukroví

Suroviny

150 g hladké mouky
100 g moučkového cukru + trocha na poprášení
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
120 g vepřového sádla pokojové teploty
povidla/marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy jsem dala hladkou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli, vepřové sádlo a ze všech suroviny jsem vypracovala hladké těsto. To jsem zabalila do potravinářské fólie a dala ho do lednice odležet do druhého dne. Pokud spěcháte a s těstem potřebujete pracovat, stačí mu 2 hodiny v lednici.

  2. Druhý den, než začnu pracovat s těstem, do jiného plechu naliji asi čtvrt litru vody a dám na dno trouby, kterou předehřeji na 150°C (jaký význam má pečení v páře u toho cukroví jsem se bohužel nedopátrala, tento krok je možné přeskočit).

  3. Z těsta jsem odvážila kousky o 15 g a z nich vyválela kuličky. Odvažovat jako já nemusíte. Já chtěla mít kuličky jednu jako druhou. Na plech je skládejte s rozestupem, ať se během pečení neslepí.

  4. Vařečkou jsem do každé kuličky udělala důlek, který byl ale malý, takže jsem ještě v každém důlku vařečkou zakroužila, aby se zvětšil. Do důlku jsem dala povidla. Můžete použít lžičky nebo cukrářský sáček na naplnění důlků.

  5. Takto připravený plech jsem přendala do trouby a sádlovky pekla v páře 25 minut.

  6. Po upečení jsem je nechala vychladnout na mřížce a posypala jsem je moučkovým cukrem.

  7. Sádlovky jsou ihned po upečení krásně křehké a neztvrdnou, takže nepotřebují čas na uležení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!