Rybízový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
4 vejce
160 g cukru moučka
4 lžíce oleje
160 g hladké mouky
Náplň:
3 tvarohy v kostce
1 šlehačka
asi 100 g domácí rybízové zavařeniny
cukr podle chuti
7 plátků želatiny
Poleva:
asi 100 g rybízové zavařeniny
troška vody nebo rumu
2 plátky želatiny
Na dohotovení dortu:
1 lžíce rybízové zavařeniny
lžička vody
strouhaná čokoláda
Na posyp:
kousek dvoubarevné čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Bílky ušleháme do tuha s cukrem, pak přidáme za stálého šlehání postupně olej, žloutky a mouku. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 28 cm. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 35 minut. Pro jistotu zkusíme špejlí.

  2. Tvaroh, šlehačku a zavařeninu ušleháme, podle chuti přisladíme. Plátkovou želatinu připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do náplně.

  3. Vychladlý korpus vyndáme z formy a rozkrojíme. Jeden díl korpusu vrátíme do formy a po obvodu dáme pruh pečícího papíru. Nalijeme náplň a přiklopíme druhým dílem korpusu.

  4. Zavařeninu rozředíme tekutinou a dobře promícháme, přidáme želatinu a polijeme dort. Dort uložíme do lednice nejlépe přes noc.

  5. Ztuhlý dort vyjmeme z formy. Zavařeninu s troškou vody nebo rumu dobře promícháme a štětečkem potřeme boky dortu a pomocí špachtličky naneseme nastrouhanou čokoládu. Škrabkou nastrouháme z dvoubarevné čokolády hoblinky na povrch dortu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!