Rybízový dort
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 4 vejce
- 160 g cukru moučka
- 4 lžíce oleje
- 160 g hladké mouky
- Náplň:
- 3 tvarohy v kostce
- 1 šlehačka
- asi 100 g domácí rybízové zavařeniny
- cukr podle chuti
- 7 plátků želatiny
- Poleva:
- asi 100 g rybízové zavařeniny
- troška vody nebo rumu
- 2 plátky želatiny
- Na dohotovení dortu:
- 1 lžíce rybízové zavařeniny
- lžička vody
- strouhaná čokoláda
- Na posyp:
- kousek dvoubarevné čokolády
Postup Rybízový dort
Postup přípravy receptu
-
Bílky ušleháme do tuha s cukrem, pak přidáme za stálého šlehání postupně olej, žloutky a mouku. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 28 cm. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 35 minut. Pro jistotu zkusíme špejlí.
Tvaroh, šlehačku a zavařeninu ušleháme, podle chuti přisladíme. Plátkovou želatinu připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do náplně.
Vychladlý korpus vyndáme z formy a rozkrojíme. Jeden díl korpusu vrátíme do formy a po obvodu dáme pruh pečícího papíru. Nalijeme náplň a přiklopíme druhým dílem korpusu.
Zavařeninu rozředíme tekutinou a dobře promícháme, přidáme želatinu a polijeme dort. Dort uložíme do lednice nejlépe přes noc.
Ztuhlý dort vyjmeme z formy. Zavařeninu s troškou vody nebo rumu dobře promícháme a štětečkem potřeme boky dortu a pomocí špachtličky naneseme nastrouhanou čokoládu. Škrabkou nastrouháme z dvoubarevné čokolády hoblinky na povrch dortu.