Švestkový pohár
Recepty, MoučníkySuroviny
- švestky, ryngle, blumy, slívy
- cukr krupice
- vanilkový cukr
- skořice mletá
- hnědý rum - není nutný
- voda, je-li třeba
- Dále dle chuti:
- měkký tvaroh
- mascarpone
- bílý jogurt
- zakysaná smetana
- smetana ke šlehání
- vanilkový cukr
- skořicový cukr
- dětské nebo cukrářské piškoty
- tyčinky oplatky, čokoláda
Postup Švestkový pohár
Postup přípravy receptu
-
Nejprve očistíme a vypeckujeme švestky (ryngle, blumy, slívy), dáme do kastrolu či hrnce, osladíme, dochutíme skořicí, vanilkovým cukrem, rumem, citronovou kůrou... a na mírném plameni pod poklicí krátce podusíme na lahodný rozvar dle naší chuti, ten následně necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Pokud máme plody ovoce s nižším obsahem vody, mírně ho před dušením podlijeme vodou nebo rumem.
Během chladnutí připravíme misky, poháry nebo sklenice a krém, kterým chceme v pohárech švestkový rozvar střídavě prokládat. Buď můžeme vyšlehat tvaroh, mascarpone či zakysanou smetanu s cukrem, zlehčíme vmícháním vyšlehané smetany na šlehačku nebo můžeme použít jen oslazený smetanový bílý jogurt, uvařený vanilkový nebo smetanový pudink... Vše děláme dle vlastní chuti a podle toho, co nám nejvíc chutná a co nám naše tělo dovolí.
Připravené sklenice (misky) plníme střídavě zchladlým švestkovým rozvarem a mléčným krém, můžeme ještě prokládat piškoty nebo sušenkami (máslové, Lotus...). Poháry dáme do chladničky a po vychladnutí, před podáváním dozdobíme dle vlastní chuti a fantazie.