Domácí pizza z žitného kvásku
Recepty, PizzySuroviny
- 50 g žitná mouka hladká
- 50-70 g pšeničná hladká mouka chlebová
- 5-7 g vyzrálý poctivě krmený mateřský žitný kvásek (kávová lžička)
- 50 g žitná mouka
- 50 ml vlažná voda
- 50 g odlitků od kvásku z krmení uchovaný v lednici (pokud máme uskladněné velké
- množství a je k odebrání nahradíme mouku žitnou v úvodu, pokud nemáme není
- potřeba řešit)
- 1 lžíce olivového oleje
- 10 g rozpuštěného vlažného másla
- sůl
- 90 ml vlažné vody
- Na potření:
- olivový olej nebo lněný olej
- bylinky
- rozmarýn
- bazalka
- česnek
- mořská sůl
- nejlepší vše podrtit a smíchat v hmoždíři
Postup Domácí pizza z žitného kvásku
Postup přípravy receptu
-
Kvásek odebraný 5-7 gr a 50 gr vody + 50 gr žitné mouky pořádně promícháme a necháme zhruba 10-12 h kvasit v pokojové teplotě.
Pak všechny ostatní suroviny smícháme v robotu nebo pekárně dohromady do těsta a dáme kynout cca 1,5-2 h.
Potom pořádně propracujeme těsto pomocí karty, několikrát přehneme, aby se vytlačil přebytečný vzduch.
Pak dáme opět kynout na zhruba 1,5 h.
Pak vyválíme plát, necháme zhruba 20 min. odpočinout.
Nachystáme si suroviny, které chceme na pizzu - nepsala jsem do úvodu záměrně, to si každý zvolí.
Potřeme směsí těsto po okraj.
Pak přidáme buď rajčata nebo smetanu jako základ, ostatní suroviny co nám chutná a pečeme na 275°C po dobu cca 8-10 min horkovzduch nebo poznáme dle barvy.