Švestkový koláč s makovou drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g cukru moučky
- 1 prášek do pečiva nebo lžička jedlé sody
- 1-2 vejce (podle velikosti)
- cca 200-250 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany (malý kelímek)
- asi 5-6 lžic oleje
- -----------
- švestky
- Drobenka:
- cca 80-100 g hnědého cukru
- cca 80-100 g mletého máku
- plátek másla (asi 1 cm)
Postup Švestkový koláč s makovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny v míse promíchejte a těsto rozetřete do plechu, vystříkaného olejem ve spreji nebo vytřeného sádlem. Stěrkou rozetřete do krajů a hustě poklaďte rozpůlenými švestkami - řeznou stranou nahoru. Zapněte troubu na cca 170 st.C.
V misce udělejte drobenku - mák a cukr přidávejte postupně, podle množství másla. Drobenka bez použití mouky je více vlhká. Posypte připravený koláč a dejte péci - asi na 20 minut, okraje začnou lehce hnědnout.