Švestkový koláč s krupicovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g polohrubé mouky
125 g másla
1 vejce
50 g krupicového cukru
špetka soli
Krupicový krém:
500 ml mléka
50 g hrubé krupice
100 g krupicového cukru
3 bílky
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky skořice
Kromě toho:
400 g švestek

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minut do chladu.

  2. Do mléka vmícháme krupici a mletý hřebíček, za stálého míchání přivedeme k varu a uvaříme krupicovou kaši. Odstavíme a necháme vychladnout. Z bílků smíchaných s cukrem a skořicí ušleháme sníh, který pak vešleháme do vychladlé krupicové kaše.

  3. Z vychlazeného těsta vyválíme kruh a přeneseme ho do koláčové formy. Těstem pokryjeme dno i boky formy. Do formy na těsto nalijeme krupicový krém. Švestky vypeckujeme a překrájíme na čtvrtky. Kousky švestek naklademe na krupicový krém a lehce do krému zatlačíme.

  4. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut. Upečený koláč před podáváním necháme dobře vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!