Švestkový koláč s krupicovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 50 g krupicového cukru
- špetka soli
- Krupicový krém:
- 500 ml mléka
- 50 g hrubé krupice
- 100 g krupicového cukru
- 3 bílky
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky skořice
- Kromě toho:
- 400 g švestek
Postup Švestkový koláč s krupicovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minut do chladu.
Do mléka vmícháme krupici a mletý hřebíček, za stálého míchání přivedeme k varu a uvaříme krupicovou kaši. Odstavíme a necháme vychladnout. Z bílků smíchaných s cukrem a skořicí ušleháme sníh, který pak vešleháme do vychladlé krupicové kaše.
Z vychlazeného těsta vyválíme kruh a přeneseme ho do koláčové formy. Těstem pokryjeme dno i boky formy. Do formy na těsto nalijeme krupicový krém. Švestky vypeckujeme a překrájíme na čtvrtky. Kousky švestek naklademe na krupicový krém a lehce do krému zatlačíme.
Formu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut. Upečený koláč před podáváním necháme dobře vychladit.