Švestkový koláč s datlovým pyré

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g pšeničné celozrnné mouky
200 g polohrubé mouky
80 g rozehřátého kokosového oleje (či jiného oleje)
cca hrnek rostlinného mléka
1/2 kostky droždí
1 lžíce cukru
špetka soli
datlové pyré:
200 g vypeckovaných sušených datlí
200 ml vody
2 lžíce lněného semínka
cca 400 g čerstvých vypeckovaných švestek

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si namočíme datle alespoň na 2 hodiny do 200 ml vody a můžeme rovnou přidat i lněné semínko, aby také nabobtnalo. Poté vše rozmixujeme na pyré.

  2. Těsto je klasické kynuté, tudíž si připravíme kvásek z droždí, lžíce cukru a trochy vlažného rostlinného mléka. Kvásek zaprášíme moukou a necháme vzejít. Jakmile kvásek vzejde, smícháme jej s ostatními surovinami na přípravu těsta a vypracujeme hladké, vláčné těsto, které necháme vykynout.

  3. Vykynuté těsto přemístíme na plech, ve kterém je pečící papír a rukama těsto rozprostřeme až do krajů. Na těsto nalijeme datlové pyré a nakonec přidáme švestky.

  4. Pečeme asi 30 minut na 180 °C, dokud okraje nezezlátnou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!