Švestkový crumble
Recepty, MoučníkySuroviny
- 0,5 kg vypeckovaných a na malé kousky nakrájených švestek
- 50 g třtinového cukru (lze úplně vynechat)
- 2 lžíce rumu
- skořice (od oka)
- máslo na vymazání formy
- Drobenka:
- 150 g špaldové mouky
- 75 g másla
- 75 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- zakysaná smetana na ozdobu
- (1 zapékací mísa nebo 6 malých misek)
Postup Švestkový crumble
Postup přípravy receptu
-
Nejprve jsem připravila drobenku. Do mísy jsem nasypala mouku, třtinový cukr, přidala změklé máslo a žloutek. Všechny suroviny jsem prsty propracovala a hotovou drobenku uložila do lednice.
Dále jsem vypeckovala švestky a nakrájela je na menší kousky. Švestky jsem dala do větší mísy a přisypala k nim třtinový cukr. Ten můžete klidně vynechat - ovoce je samo o sobě sladké. My závisláci tam cukr dáme:). Ke švestkám jsem přilila malého panáka rumu a přidala od oka skořici. Vše jsem promíchala a dala stranou.
Crumble můžete udělat buď v klasické koláčové formě nebo můžete použít malé zapékací misky. Zvolenou formu vymažte máslem. Švestky plňte do tři čtvrtě misky. Nebojte se je naplnit, ovoce při pečení ztratí svůj objem. Pak už jsem jen na ovoce navrstvila drobenku. Tou jsem nešetřila. No a protože jsem měla švestek poměrně hodně, naplnila jsem i koláčovou formu.
Formy jsem přendala na plech a dala péct na 30 minut do předem vyhřáté trouby na 180°C.
Hotový a teplý crumble jsem dozdobila zakysanou smetanou a směle jsme se do něj pustili a moc si na něm pochutnali.