Švédské kuličky
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g mletého masa
- 2 cibule
- máslo
- 1 vejce
- strouhanka
- mléko
- sůl
- olej
- 250 ml zeleninového vývaru
- 200 ml 33 % smetany
- sojová omáčka
- pepř
- pažitka
Postup Švédské kuličky
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme, najemno nasekáme a polovinu množství necháme na másle zesklovatět, poté necháme vychladnout. V míse smícháme maso, vejce, strouhanku, orestovanou cibuli, strouhanku a asi 4 lžíce mléka, přidáme sůl a důkladně promícháme.
Z připravené hmoty vytvarujeme kuličky. Pokud bude směs hustá, přidáme mléko, pokud řídká, strouhanku.
Na pánvi rozehřejeme olej a kuličky zvolna osmažíme, hotové kuličky odložíme stranou.
Do výpeku vsypeme zbylou cibuli, orestujeme. Přilijeme smetanu s vývarem a vaříme do zhoustnutí.
Dle chuti vmícháme sojovou omáčku, sůl a pepř a pažitku.
Kuličky vložíme zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s brambory a brusinkami.