Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“
Recepty, PolévkySuroviny
- 3 menší mrkev
- 1 petržel
- 1 menší celer
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česnek
- celerová nať
- kachní droby
- ořez z kachny
- 2 bobkový list
- 6 kuličky nové koření
- 10 kuličky celý pepř
- 10 dkg máslo
- hladká mouka
- sůl
- petrželka
- Knedlíčky:
- 2 vejce
- 1 dcl smetana
- strouhanka
- 1 špetka muškátový oříšek
- 2 špetky majoránka
- pepř
- sůl
Postup Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Očištěné a omyté droby, ořez a letky z kachny vložím do hrnce se studenou vodou. Do vody přidám cibuli, česnek, nové koření, bobkový list, pepř a osolím. Přivedu k varu. Ztlumím oheň a nechám táhnout dokud není maso a droby měkké. Poté vložím do vývaru zeleninu a povařím do poloměkka.
Mezi tím připravím knedlíčky. Vejce, mléko rozšlehám do pěny přidám nastrouhaný muškátový oříšek, majoránku a osolím. Pěnu pak promíchám se strouhankou do polotuhého těsta a z něj vytvořím mokrýma rukama knedlíčky.
Knedlíčky zavařím v mírně osolené vodě, scedím a uchovám v teple v misce.
Polévku scedím a zahustím světlou máslovou jíškou a provařím.
Do polévky pak vsypu nakrájené droby a maso z ořezu, na kousky nakrájenou mrkev a petržel z vývaru.
Vložím knedlíčky prohřeji a podávám zdobené petrželkou.