Gulášová polévka se zelím
Recepty, PolévkySuroviny
- 200 g mletého masa
- 1 velká cibule
- 1 plnější lžíce sádla
- 3-4 stroužky česneku
- 1 plnější lžíce rajského protlaku
- 1 plnější lžíce mleté papriky
- drcený kmín dle chuti
- sůl dle chuti
- pepř mletý dle chuti
- 20 g hladké mouky
- 250 g oloupaných brambor
- 250 g čerstvého bílého zelí
- majoránka dle chuti
- 1 l vývaru + na dolití dle potřeby
Postup Gulášová polévka se zelím
Postup přípravy receptu
-
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dozlatova. Přidáme mleté maso a dále smažíme a mícháme, až do jeho rozdrobení. Osolíme, opepříme, přidáme protlak, kmín, papriku a drobně nasekaný česnek. Vše necháme během míchání rozvonět. Směs zaprášíme moukou a ještě krátce osmažíme.
Přilijeme vývar, přisypeme na kostičky pokrájené brambory a na nudličky pokrájenné zelí, dobře promícháme a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí brambor a zelí, za občasného promíchání. Ke konci vaření přidáme dle chuti majoránku, případně dochutíme solí a pepřem, krátce provaříme a je-li třeba, tak dle potřeby (požadované hustoty) přilijeme ještě trochu vývaru.
Kdo rád ostřejší pokrmy, může sladkou papriku zkombinovat s pálivou nebo do polévky přidat trochu jemně krájené chilli papričky.