Patizonová gulášová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 500 g oloupaného, vydlabaného patizonu
- 1 velká cibule
- sádlo nebo olej
- 4 stroužky česneku
- cca 200 g anglické slaniny, paprikové nebo maďarské klobásy či mletého masa mix
- 1 plná lžíce mleté sladké papriky (lze kombinovat s pálivou)
- 1 plná lžíce hladké mouky
- majoránka dle chuti
- drcený kmín dle chuti
- pepř mletý dle chuti
- cca 1 l vývaru, dle požadované hustoty
Postup Patizonová gulášová polévka
Postup přípravy receptu
-
Oloupaný a vydlabaný patizon nakrájíme na kostičky. Cibuli jemně pokrájíme a osmažíme na sádle (oleji) dozlatova. Přidáme pokrájenou uzeninu nebo mleté maso, které dále smažíme. Po osmažení přisypeme kmín, papriku, jemně nasekaný česnek, pepř. Vše necháme rozvonět a poté zaprášíme moukou, kterou též necháme se vším krátce osmažit.
Přisypeme kostičky patizonu, promícháme, přilijeme vývar, osolíme dle chuti a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí patizonu a krátce před koncem vaření dochutíme majoránkou, případně ještě solí a pepřem dle chuti.
Před podáváním můžeme dozdobit čerstvě nasekanou celerovou nebo petrželovou natí a dle chuti podávat s čerstvým pečivem či chlebem.