Patizonová polévka s koprem a zakysankou

Recepty, Polévky

Suroviny

cca 500 g patizonu - oloupaného, vydlabaného
1 větší cibule
40 g másla
3 kuličky nového koření nebo drcený kmín dle chuti
1 bobkový list
1 plnější lžíce hladké mouky
700 - 800 ml vývaru
cca 2 lžíce čerstvě nasekaného kopru (lze i sušený)
200 ml zakysané smetany
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dosklovata, společně s novým kořením a bobkovým listem nebo drceným kmínem dle chuti. Osmaženou cibuli zaprášíme hladkou moukou, kterou necháme zpěnit a přisypeme na kostičky nebo nudličky pokrájený, oloupaný a vydlabaný patizon. Vše promícháme, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka.

  2. Patizon je vařený o něco dříve než brambory, tak hlídáme, abychom ho nepřevařili na kaši. Nejlépe chutná, když je na skus. Těsně před koncem vaření vyndáme bobkový list a nové koření, pokud jsme použili kmín, samozřejmě ho v polévce necháme. Vsypeme do polévky jemně nasekaný kopr dle chuti, promícháme, dle potřeby můžeme polévku ještě dosolit.

  3. Polévku odstavíme, zakysanou smetanu promícháme v hrníčku s troškou horké polévky a vlijeme zpět. Podáváme se ztraceným nebo natvrdo vařeným vejcem a snítkou kopru (nemusí být).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!