Patizonová polévka s koprem a zakysankou
Recepty, PolévkySuroviny
- cca 500 g patizonu - oloupaného, vydlabaného
- 1 větší cibule
- 40 g másla
- 3 kuličky nového koření nebo drcený kmín dle chuti
- 1 bobkový list
- 1 plnější lžíce hladké mouky
- 700 - 800 ml vývaru
- cca 2 lžíce čerstvě nasekaného kopru (lze i sušený)
- 200 ml zakysané smetany
- sůl
Postup Patizonová polévka s koprem a zakysankou
Postup přípravy receptu
-
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dosklovata, společně s novým kořením a bobkovým listem nebo drceným kmínem dle chuti. Osmaženou cibuli zaprášíme hladkou moukou, kterou necháme zpěnit a přisypeme na kostičky nebo nudličky pokrájený, oloupaný a vydlabaný patizon. Vše promícháme, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka.
Patizon je vařený o něco dříve než brambory, tak hlídáme, abychom ho nepřevařili na kaši. Nejlépe chutná, když je na skus. Těsně před koncem vaření vyndáme bobkový list a nové koření, pokud jsme použili kmín, samozřejmě ho v polévce necháme. Vsypeme do polévky jemně nasekaný kopr dle chuti, promícháme, dle potřeby můžeme polévku ještě dosolit.
Polévku odstavíme, zakysanou smetanu promícháme v hrníčku s troškou horké polévky a vlijeme zpět. Podáváme se ztraceným nebo natvrdo vařeným vejcem a snítkou kopru (nemusí být).