Sushi
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 1 hrnek rýže na sushi-krátkozrnná Californská rýže Nishiky nebo Premium- Korejská rýže (v nejhorším případě může být i normální ame musí lepit)
- 4 plátky mořských řas
- vodu
- ocet
- Nálev:
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- Náplň(každý dle chuti)já měla:
- Avokado
- vajíčkovou omeletu
- krabí tyčinky
- mrkev
- mango
- okurka
- (může být ředkev, paprika, kys. okurky, lusky, šunka, kuřecí, rybí, hovězí, vepřové maso upravené dle gusta
- Namáčíme do Wasabi nebo sojové omáčky..
- Jako přílohu- Nakládané kyselé ředkvičky, nakládaný marinovaný zázvor..
- Jako pomůcku potřebujete bambusovou podložku
Postup Sushi
Postup přípravy receptu
-
Příprava rýže:
Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni, jakoby ji zavařte. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut, což nemusí být vždy pravda. Mělo by se vařit do doby, než se z hrnce vyvaří všechna voda.
Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si nechte rozpustit v octu cukr a sůl. Udělejte si takový nálev.
Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, spíše se s ní mazlete! Míchejte chvilku, poté nechte rýži v misce dokud rýže nevychladne.
Připravíme si na stůl misku s vodou a octem. Používáme jako oplach na ruce, aby se nelepila rýže a ocet nám slouží částečně i jako desinfekční prostředek. Jen to s octem nepřežeňte, používá se do rýže a poté na ruce, tak aby to nebylo příliš kyselé. Na bambusovou podložku si položíme mořskou řasu lesklou stranou dolů. Jednu stranu má lesklou a druhou matnější.
Na tu matnější pak naneseme rýži (měla by být mírně vlažná, nejlépe studená), kterou rovnoměrně rozetřeme stěrkou nebo rukou po řase. Vrstva by neměla být moc silná, ale ani moc tenká (0,5 cm) a měla by být souvislá.
Na rýži pak klademe suroviny dle fantazie, vše nakrájené na nudličky nebo hranolky. Na prst si nabereme trochu wasabi a potřeme ním hranolek ryby, krabích tyčinek nebo čehokoli jiného.
Pak začneme rolovat Sushi. Pomocí bambusové podložky svineme sushi a snažíme se jej co nejvíce stahovat, ale dáváme pozor, abychom jej nepraskli.
Při porcování Sushi se okraje odřežou tak, aby byl odpad minimální a řez rovný, dopomůže vám k tomu velmi ostrý nůž namočený ve vodě!