Salát z červeného zelí a květáku
Recepty, SalátySuroviny
- 350 g červeného hlávkového zelí
- 200 g květáku
- 150 g (1ks) jablka
- 50 g ostružin
- 1/2 lžičky soli
- několik snítek petrželové natě
- Zálvka:
- 1 lžíce =10 ml, 1 lžička = 4 ml
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky sirupu nebo medu
- špetka namletého pepře
- K podávání:
- 2 lžíce nasekaných jader lískových oříšků
Postup Salát z červeného zelí a květáku
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu i ovoce omyjeme a necháme oschnout. Nakrájíme nebo nasekáme na tenké nudličky zelí, dáme do mísy, osolíme a necháme stát než připravíme ostatní.
Květák rozebereme (nebo nasekáme) na maličké růžičky, jablko zbavíme jádřince nakrájíme na kostičky, zakápneme citronovou šťávou a necháme v menší misce. Ostružiny necháme okapat (lze použít i mražené, propláchnuté a okapané). Nasekáme petrželovou nať a vše, kromě ostružin, přidáme do mísy k zelí, které zatím změklo na skus.
V malé mističce nebo skleničce promícháme zálivku, nalijeme k zelí a promícháme. Podáváme s ostružinami, posypané oříšky. Hodí se k masu, sýrům, samotný nebo k bezmasému jídlu.