Zdravější křehoučká vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hladké mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
70 g cukru krystal
70 g třtinového cukru
250 ml mléka
30 g (3/4 kostky) droždí
2 vejce (jedno na potření)
120 g rozpuštěného másla
2 hrsti rozinek
namočených v rumu
1 hrst loupaných mandlí
sekané mandle na posypání
lžička soli
kůra z 1/2 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek z trochy cukru, mouky, mléka a celého droždí. Necháme 10-15 minut odpočinout. V jiné míse smícháme mouky, cukry, 1 vejce, máslo, rozinky, mandle (nakrájené na kousky), sůl a citronovou kůru. Nakonec přidáme kvásek a těsto propracováváme asi 5 minut.

  2. Poté lehce poprášíme moukou a necháme kynout 3-4 hodiny pod utěrkou. Poté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a upleteme vánočku (4-3-2).

  3. Tu dáme na pečící papír, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlemi. Celé mandle můžeme zapíchat i mezi jednotlivé prameny.

  4. Celou vánočku zpevníme špejlemi a dáme do trouby vyhřáté na 150-160 °C. Pečeme zhruba 45 minut (dozlatova - zkoušíme špejlí).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!