Pečený okáč s bylinkami, bobkovým listem a česnekem

Recepty, Ryby

Suroviny

1 větší okáč obecný (800 g)
5 polévkových lžic citronové šťávy
sůl
čerstvě mletý pepř (bílý)
4 snítky estragonu
4 snítky petrželky
2 snítky tymiánu
4-5 bobkových listů
5 polévkových lžic olivového oleje
4-5 stroužků česneku (množství podle každého)

Postup přípravy receptu

  1. Rybku očistíme, zbavíme šupin, odstraníme ploutve a osušíme kuchyňskými utěrkami.

  2. Na rybu i do dutiny břišní rybky vetřeme sůl, čerstvě mletý bílý pepř.

  3. Rybu,takto upravenou vložíme na pečicí papír na plech.

  4. Pod mírným proudem vody omyjeme bylinky, osušíme, polovinu bylinek nasekáme nahrubo. Zbylými celými bylinkami naplníme břišní dutinu, kam vložíme jeden bobkový list. Nahrubo pokrájenými bylinkami posypeme povrch rybky. Další bobkové listy rozdrtíme a promícháme s olivovým olejem a citronovou šťávou.

  5. Rybu obložíme rozpůlenými stroužky česneku, zakapeme olivovým olejem s citronovou šťávou a nadrcenými bobkovými listy.

  6. Dáme péci na cca 15 – 17 minut do předehřáté trouby na 200°C. Během pečení stále podléváme výpekem, aby ryba zůstala šťavnatá. Podáváme s opečeným slaninovým bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!