Dort s dětskými botičkami
Recepty, DortySuroviny
- 1. korpus:
- 5 vajec
- 150 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky
- 5 PL oleje
- špetka soli
- vanilkový cukr
- 2. korpus:
- 5 vajec
- 150 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky
- 2 PL hořkého kakaa (kterým nahradíme 2 PL mouky)
- 5 PL oleje
- špetka soli
- Krém:
- 2x střední jahodový kompot
- 2x smetana ke šlehání
- 1,5 vanilkový pudink Dr.Oetker bez vaření Olé
- 2 zakysaná smetana 400 g
- 1 ztužovač šlehačky
- Máslový pudinkový krém jahodový:
- 250 g změklého másla
- 1 pudinkový prášek vanilka
- 300 ml mléka
- 2 PL cukru
- cca 800 g potahové hmoty
Postup Dort s dětskými botičkami
Postup přípravy receptu
-
Prvně si pár dnů předem vyrobíme botičky, aby nám zaschly a vytvrdly. Je to pro lepší a bezpečnou manipulaci. Návod na výrobu botek a zvířátek přikládám v odkazu do poznámek.
Korpusy: Bílky ušleháme do tuha se solí, zašleháme cukr, esenci, následně jeden žloutek po druhém, potom olej po lžících. Nakonec opatrně zlehka mouku s práškem do pečiva. U kakaového korpusu nahradíme 2 polévkovými lžícemi mouky, dvěma lžícemi kakaa.
Do formy dáme na dno pečící papír. Boky nevymazáváme. Nalijeme rovnoměrně těsto a dáme zvolna péct na 160°C. Po upečení se korpus lehce odtáhne od formy. Upečenost ozkoušíme vpichem špejle, zda je suchá.
Korpus necháme uzrát, odležet do druhého dne, lépe se s ním potom pracuje. Vychladlé korpusy okolo rovně nařízneme zubatým nožem a pomocí nitě je prořízneme.
Hrkací krém: Do mísy dáme kysanou smetanu, smetanu ke šlehání, na to pudinky a ztužovač a půl hrnku šťávy z kompotu a hrst rozmačkaných kompotovaných jahod. Mícháme metlou tak dlouho, až se hmoty spojí do pevného hladkého krému.
Máslový krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku svaříme klasicky hustý pudink, který zakryjeme fólií a dáme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme, až lehce zbělá,jemně prošleháme i pudink. Poté jej po lžících a na pomalé otáčky zašleháme do másla.
Pláty korpusu prokapeme lehce šťávou z kompotu. Na spodní plát naneseme okolo kraje máslový krém ze zdobícího sáčku. Vytvoříme takový mantinel, aby se nedostala potahová hmota do kontaktu s hrk hrk krémem. Rozpouštělo by to potah. Mezi máslový mantinel naneseme hrkací krém a rozetřeme.
Poklademe zbytkem kompotovaných rozpůlených jahod. Potřeme slabě krémem i příklopnou část a opatrně a přiklopíme. Tak uděláme i další pláty, které dáváme střídavě hnědý a světlý a dort zkompletujeme.
Máslový kréme ze zdobícího sáčku naneseme na dort ze všech stran, to znamená na boky a na vršek. Důkladně rozetřeme a uhladíme. Dáme zatuhnout, nejlépe do druhého dne. Druhý den si nahřejeme v horké vodě dlaně a povrch dortu dohladíme.
Smartflex cca 500 g nahřejeme krátce v mikrovlnce. Propracujeme, vyválíme na podložce. Pomocí nitky si přeměřujeme dortík s vyválenou hmotou,aby jí celou pokryla. Pomocí podložky přeneseme na dort a opatrně uhlazujeme a rovnáme faldíky. Přebytek potahovky odkrojíme, nejlépe rádlem na pizzu.
Z kusu bílé hmoty vyválíme placku, ze které pomocí dezertního talířku vykrojíme pravidelné kolo. Zahladíme strany, narýhujeme buď rádlem a nebo otiskneme mřížku po celém povrchu. Do průsečíků vtlačíme ozdobné perličky. Umístíme na dortu.
Z bílé a světle modré hmoty uválíme válečky, které budou stačit na lem kolem bílého narýhovaného kola. Válečky smotáme do provazu a ten pomocí alkoholu nalepíme kolem kola. Ze zbytků hmoty vytvoříme plaketku z číslem a přilepíme mezi ozdobný lem. na hotovou podložku přilepíme alkoholem hotové botičky.
Ještě jeden váleček uválíme na spodní kraj dortu. Opět přilepíme alkoholem a ozdobíme dle možností. Já užila krimplovací kleště a otiskávací minikytičku. Na boky jsem ze zbytků udělala mráčky, zajíčka a medvídka, dozadu sluníčko. Dopředu vytvoříme nápis a je hotovo.