Bramborový hřbet / bábovka / buchta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g vařených oloupaných brambor
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- citronová nebo pomerančová kůra, dle chuti
- 250 g hrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- půl kostky rozpuštěného másla - 125 gramů
- Dále dle chuti:
- rozinky nebo brusinky
- nasekané ořechy nebo mandle
- kakao nebo káva
- drobně nasekaná čokoláda
- čokoládová nebo citronová poleva, moučkový cukr...
- citronová šťáva nebo pomerančová, je-li třeba
Postup Bramborový hřbet / bábovka / buchta
Postup přípravy receptu
-
Zchladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme jemně nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, žloutky, cukry, rozpuštěné máslo a vše důkladně promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a dle chuti můžeme též přidat rozinky (brusinky) předem máčené v rumu, nasekané ořechy, mandle nebo čokoládu. Též můžeme z těsta odebrat část, kterou obarvíme kakaem (kávou) a hřbet /buchtu / bábovku udělat dvoubarevnou.
Těsto nandáme do máslem (sádlem) vymazaného a hrubou moukou vysypaného srnčího hřbetu nebo menšího pekáčku, bábovky... Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme částečně zchladnout, vyklopíme a po zchladnutí přelijeme libovolnou, námi oblíbenou polevou nebo jen pocukrujeme.
Pokud máme těsto hodně hutné, můžeme do něj přidat citronovou nebo pomerančovou šťávu, případně trošku mléka. Vše záleží na moučnatosti brambor.