Bramborový hřbet / bábovka / buchta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g vařených oloupaných brambor
3 vejce
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
citronová nebo pomerančová kůra, dle chuti
250 g hrubé mouky
1 prášek do pečiva
půl kostky rozpuštěného másla - 125 gramů
Dále dle chuti:
rozinky nebo brusinky
nasekané ořechy nebo mandle
kakao nebo káva
drobně nasekaná čokoláda
čokoládová nebo citronová poleva, moučkový cukr...
citronová šťáva nebo pomerančová, je-li třeba

Postup přípravy receptu

  1. Zchladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme jemně nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, žloutky, cukry, rozpuštěné máslo a vše důkladně promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a dle chuti můžeme též přidat rozinky (brusinky) předem máčené v rumu, nasekané ořechy, mandle nebo čokoládu. Též můžeme z těsta odebrat část, kterou obarvíme kakaem (kávou) a hřbet /buchtu / bábovku udělat dvoubarevnou.

  2. Těsto nandáme do máslem (sádlem) vymazaného a hrubou moukou vysypaného srnčího hřbetu nebo menšího pekáčku, bábovky... Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme částečně zchladnout, vyklopíme a po zchladnutí přelijeme libovolnou, námi oblíbenou polevou nebo jen pocukrujeme.

  3. Pokud máme těsto hodně hutné, můžeme do něj přidat citronovou nebo pomerančovou šťávu, případně trošku mléka. Vše záleží na moučnatosti brambor.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!