Šunka z vepřového kolene
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřového kolene (vykostěného masa s kouskem kůže)
- 18-20 g soli
- lžička cukru
- cca 50 g vody
Postup Šunka z vepřového kolene
Postup přípravy receptu
-
Očištěné maso rozdělíme na třetiny. První nařežeme na větší kusy, druhou část nakrájíme na kostky o hraně cca1,5 cm a poslední třetinu, včetně kousku kůže, velmi jemně umeleme.
Sůl a cukr smícháme a celou směs rozdělíme na tři masové hromádky, k umletému masu přilijeme i vodu. Vmasírujeme do masa a všechno uložíme v dobře uzavřených obalech na 3 dny do lednice.
V den výroby všechny tři části masa promícháme dohromady, nejlépe v robotu, hákem na těsto. Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček, masovou směs do něj urovnáme, dobře natlačíme, šunkovar uzavřeme a dáme vařit.
Šunka se vaří při 75 °C, přibližně 1,5 hodiny na kilo hmotnosti masa. Na její vaření používáme elektrický zavařovací hrnec s nastavitelnou teplotou, nastavíme teplotu a nemusíme ji hlídat. Vaříme ji 80-90 minut (někdo vaří i plné dvě hodiny). Krájíme až po 12 hodinách, dobře vychlazenou z lednice.