Pikantní čočka
Recepty, LuštěninySuroviny
- 250 g čočky (Lagris)
- 1 bobkový list
- olej nebo sádlo dle chuti, na osmažení cibule
- 2 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- pepř
- muškátový oříšek
- 1 KL octa
- 1 KL cukru
- sůl
Postup Pikantní čočka
Postup přípravy receptu
-
Čočku necháme tři hodiny ležet ve studené vodě (byť v návodu je uvedeno dvě). Přidáme bobkový list a v téže vodě uvaříme. Hlídáme jen, aby bylo přiměřeně vody, tj. aby se nevyvařila, ale aby po dovaření nezůstala. Nemíchat, pouze občas proklepat.
Mezitím si osmažíme na cibulku dozlatova. Když je hotová, vypneme sporák a přidáme česnek – stroužek rozpůlit a nakrájet na jemné plátky.
Než stihneme oloupat a osmažit cibuli a oloupat a nakrájet česnek, je čočka hotová. Samozřejmě záleží na druhu čočky, vždy je třeba ochutnávat. Proto jsem uvedla i značku, kterou jsem použila.
Pak vše smícháme dohromady (předem vyndáme bobkový list), ještě za varu přidáme ocet, cukr, pepř a muškátový oříšek a promícháme. Vypneme sporák, osolíme a znova promícháme. Celkem se to dá stihnout do půl hodiny.