Štrúdl s máslovou dýní
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 1 máslo
- 1 vejce
- 2 lžíce jablečného octa
- 10 lžic studené vody
- Náplň:
- 1 menší máslová dýně
- 100 g cukru
- 1 dl vody
- celá skořice
- hrst rozinek
- 1 dl mléka
- 1 vejce na potírání
Postup Štrúdl s máslovou dýní
Postup přípravy receptu
-
Postup: Nejprve připravíme náplň, která musí chladnout. Dýni oloupeme dle zvyklostí, nakrájíme na malé kostičky, vložíme do hrnce, přidáme vodu, celou skořici a zasypeme cukrem. Takto necháme probublávat dokud se nevypaří voda a dýně nezměkne (cca 15 minut). Mezitím jsme namočili rozinky do mléka a nechali nabobtnat. Když už je dýně změklá, vyjmeme skořici a přidáme vyždímané rozinky. Směs zamícháme a necháme vychladnout. Směs nesmí být moc řídká.
Těsto: Všechny suroviny zpracujeme v robotu a necháme 15 minut odpočinout. Na pomoučněný vál vyklopíme těsto, rozdělíme na tři díly a každý díl vyválíme na placku, kterou potřeme dýňovou směsí, zavineme, ohneme rohy a přendáme na plech vyloženým pečícím papírem.
Celý proces opakujeme ještě dvakrát. Všechny tři nohavice potřeme celým rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 ° asi 20 minut, než štrúdly zezlátnou.